Εξυπηρετούμε γκρουπ από όλη την Ελλάδα. Δυνατότητα περιήγησης στα Μοναστήρια του Ωρωπού ( Το μικρό Άγιο Όρος ) και ξενάγηση.
Ξενάγηση γκρουπ παραθεριστών με δυνατότητα περιήγησης στις παραλίες της περιοχής του Ωρωπού.
Ειδικές τιμές για γκρουπ.
Μενού κατά επιλογής σας ή κατόπιν δικής μας πρότασης.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα Σταθερό: 22951 59814 Κινητά: 6933 004609 - 6933 004606.
ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ (ΟΣΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ) – ΜΗΛΕΣΙ ΩΡΩΠΟΥ - Μοναστήρια του Ωρωπού.
Το μετόχι του γυναικείου Ιερού Ησυχαστηρίου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής, βρίσκεται μεταξύ του Ωρωπού και της Μαλακάσας, βόρεια της Αθήνας. Το μοναστήρι – μετόχι είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε από τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, γνωστό και αγαπητό γέροντα και άγιο του περασμένου αιώνα.
Τα κτίρια του μετοχίου του Ιερού Ησυχαστηρίου στο Μήλεσι άρχισαν να κτίζονται το 1981 και προχώρησαν σταδιακά. Το μέρος αυτό αποτέλεσε σημαντικό προσκύνημα χάρη του γέροντα, ο οποίος έζησε στο μέρος αυτό τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του. Το επιβλητικό Καθολικό θεμελιώθηκε το 1990, κατόπιν αδείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυριου Σεραφείμ. Ο σκελετός του ναού από οπλισμένο σκυρόδεμα ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1992, λίγους μήνες μετά την κοίμηση του γέροντα Πορφυρίου.
Ο γέροντας Πορφύριος, γεννήθηκε το 1906 από ευσεβείς και πολύ φτωχούς γονείς στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας Ευβοίας. Στο σχολείο πήγε μέχρι Β΄ Δημοτικού. Τα γράμματα τα έμαθε διαβάζοντας το Ευαγγέλιο και τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας. Ο πατέρας του είχε πάει να δουλέψει στη διώρυγα του Παναμά, για να συντηρήσει την οικογένειά του. Κι ο μικρός Ευάγγελος-αυτό ήταν το όνομα του γέροντα- δούλευε στα χωράφια και έβοσκε τα λιγοστά πρόβατά τους στις πλαγιές του χωριού. Εκεί διάβαζε και το βίο του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη. Τόσο πολύ τον συνεπήρε η αγία μορφή του οσίου, που άρχισε να σκέπτεται να τον μιμηθεί.
Μικρός καθώς ήταν, 13-14 ετών, βρήκε τον τρόπο και έφυγε για το Άγιον Όρος. Εκεί εγκαταστάθηκε στα Καυσοκαλύβια και έγινε υποτακτικός σε ένα κελί, σε δύο πολύ καλά και αυστηρά γεροντάκια. Έζησε μαζί τους 5-6 χρόνια, έμαθε την καλογερική, την «άκρα» και «χαρούμενη» όπως έλεγε, υπακοή, την καθαρή αγάπη του Θεού και δέχθηκε -άδολο και αγνό παιδί όπως ήταν- το διορατικό χάρισμα. Όμως αρρώστησε άσχημα, και ο Θεός έδειξε ότι ήθελε να τον «μεταθέσει» στον κόσμο, για να μπορέσει να φωτίσει τους ανθρώπους με τη χάρη που είχε, να τους εμπνεύσει, να τους παρηγορήσει και να τους καθοδηγήσει. Έτσι, γύρισε στην πατρίδα του την Εύβοια, όπου εγκαταβίωσε στο μοναστήρι του Αγ. Χαραλάμπους στο Αυλωνάρι. Εκεί θεραπεύθηκε.
Το 1940 ήρθε στην Αθήνα, όπου διορίσθηκε εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική, κοντά στην Ομόνοια. Εκεί υπηρέτησε 33 χρόνια το Θεό και τους ανθρώπους, ζώντας στην ταπεινή αφάνεια και μεγαλουργώντας για τη δόξα του Θεού. Εκεί βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν την ειρήνη του Θεού. Ακόμη και τους γιατρούς βοηθούσε με τις χαρισματικές του διαγνώσεις, και πολλούς ασθενείς θεράπευε με τη χάρη του Θεού. Και όλα αυτά τα έκαμνε, ο αγράμματος για τον κόσμο, π. Πορφύριος.
Όταν πήρε τη σύνταξη του από τον Άγιο Γεράσιμο, έζησε μερικά χρόνια στον Άγιο Νικόλαο Καλισσίων Πεντέλης και τελικά κατέληξε στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου έζησε το ίδιο ταπεινά, παλεύοντας με τις αρρώστιες του, που του χαρίσθηκαν από την αγάπη του Θεού ως «σκόλοψ τη σαρκί, ίνα μη υπεραίρηται». Ο τόπος εκείνος στο Μήλεσι και το κελί του έγινε και παραμένει ένα αληθινό πανελλήνιο προσκύνημα. Επεδίωκε ο Γέροντας την αφάνεια, και ο Θεός τον δόξαζε. «Ο κόσμος -θα γράψει αργότερα- με πήρε από καλό και όλοι φωνάζουνε ότι είμαι άγιος. Εγώ όμως αισθάνομαι ότι είμαι ο πιο αμαρτωλός άνθρωπος του κόσμου και παρακαλώ όσοι με έχετε γνωρίσει να κάνετε προσευχή για μένα».
Ο γέροντας πέθανε ταπεινά στο κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, στις 2 Δεκεμβρίου 1991. Είχε την εσωτερική πληροφορία ότι το τέλος ήταν «εγγύς» και ήθελε να πεθάνει ταπεινά, μακριά από τον κόσμο, μέσα στη γαλήνη του Θεού. Κανείς δεν πληροφορήθηκε το θάνατό του, παρά μόνο οι κελιώτες των Καυσοκαλυβίων. Η κηδεία του έγινε ταπεινή, απέριττη, καλογερική, μέσα στο ειρηνικό και σεπτό περιβόλι της Παναγίας.
Για να φθάσει ο προσκυνητής με το αυτοκίνητό του από την Αθήνα στο μοναστήρι, θα πρέπει να βγει στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στο 39ο χιλιόμετρο, να αφήσει την Εθνική οδό από την έξοδο Μαλακάσας και να προχωρήσει προς τον Ωρωπό. Μετά από 4,5 χιλιόμετρα από την έξοδο της Μαλακάσας, θα δει στα δεξιά του έναν ανηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί μετά από 600 μέτρα στο μετόχι του Ησυχαστηρίου. Το μετόχι φαίνεται στην κορυφή του λόφου και είναι λευκό χωρίς κεραμίδια και τούβλα. Είναι ανοικτό για επισκέψεις τις συνηθισμένες ώρες των μοναστηριών (από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου) με διακοπή 2-4 μ.μ. (το χειμώνα) και στις 6 μ.μ. (το καλοκαίρι). Η Θεία Λειτουργία την Κυριακή τελείται 7-10.15 π.μ. Τηλ.: (+30) 22950 98261
1.000 μέτρα με κατεύθυνση προς το Μήλεσι και την Σκάλα Ωρωπού, στα αριστερά σας καθώς κατεβαίνετε στην διασταύρωση της Νέας Πολιτείας Ωρωπού, πάνω στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται ο Πολυχώρος Αναψυχής Νέα Πολιτείας Ωρωπού που περιλαμβάνει το εστιατόριο, Μπριζολάδικο Το καλό και τον Παιδότοπο Χαχανούπολη, σε μία έκταση 2.800 τμ.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ - Μοναστήρια στον Ωρωπό.
"Ένα μοναστήρι με πνευματική προσφορά σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο"
Η ανδρική Ιερά Μονή Παρακλήτου βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή στη θέση Mετόχι της περιοχής Ωρωπού Αττικής, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα του Eυβοϊκού και ατενίζει τα βουνά της Εύβοιας. Όπως φανερώνει και η ονομασία της περιοχής, ήταν παλαιό μοναστηριακό μετόχι, πιθανότατα της Iεράς Mονής Kοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, ενώ στα πρώτα χρόνια λίγο πριν την επίσημη ίδρυσής της το 1978, υπήρξε μετόχι της αγιορείτικης Ιεράς Mονής του Aγίου Παύλου. εξαιτίας της παρουσίας του ιδρυτή της και πρώτου Ηγούμενού της, αρχιμανδρίτη Xερουβείμ Aγιαννανίτη (1920-1979), του οποίου ο τάφος βρίσκεται στο μοναστήρι.
Ο γέροντας Χερουβείμ, προικισμένος με εξαιρετικά χαρίσματα, μετά την αναχώρησή του από το Άγιον Όρος για λόγους υγείας, συγκέντρωσε γύρω του πολλά πνευματικά παιδιά, μερικά από τα οποία συγκρότησαν την πρώτη ιεραποστολική αδελφότητα. Έτσι, η μονή Παρακλήτου ακολουθεί μέχρι σήμερα την αγιορείτικη τάξη. Επίσης, από αδελφούς της μονής Παρακλήτου ανακαινίσθηκε και επανδρώθηκε το αγιορείτικο κελλί του οσίου Nείλου του Mυροβλύτου. αρχιμ. Iγνάτιος (Πουλουπάτης, 1927-1987), πρώτος υποτακτικός του π. Χερουβείμ, που μόχθησε μαζί του για τη δημιουργία του μοναστηριού. Tρίτος ηγούμενος, από το 1980 μέχρι σήμερα, είναι ο αρχιμ. Tιμόθεος (Σακκάς).
Tην τελευταία εικοσαετία η μονή τριπλασιάστηκε κτιριακά, με σπουδαιότερο κτίσμα το εντυπωσιακό Kαθολικό, που θεμελιώθηκε την Kυριακή της Oρθοδοξίας του 1987, αποπερατώθηκε το 1990 και εγκαινιάσθηκε το 2000. O ναός είναι κλασσικού μοναστηριακού ρυθμού, αρχιτεκτονημένος από αδελφούς της μονής πάνω στα πρότυπα των Kαθολικών του Aγίου Όρους και των Mετεώρων. Περιλαμβάνει επίσης ένα παρεκκλήσιο προς τιμήν των αγίων Αγγέλων Aσωμάτων.
Eκτός από το παρεκκλήσιο των αγίων Aσωμάτων, το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει έξι ακόμη παρεκκλήσια: του οσίου Aθανασίου του Aθωνίτου, του οσίου Iωάννου της Kλίμακος, του αγίου πρωτομάρτυρος Στεφάνου, του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Tιμίου Προδρόμου και της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.
H μονή διαθέτει σπουδαία βιβλιοθήκη με 20.000 περίπου βιβλία, τόσο ελληνικά, όσο και ξενόγλωσσα (κυρίως αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά), για τη χρήση των μοναχών, οι περισσότεροι των οποίων είναι πτυχιούχοι ανωτάτων Σχολών.
Η Ιερά Μονή Παρακλήτου είναι γνωστή για τις εκδόσεις βιβλίων ορθοδόξου-πατερικού περιεχομένου και άλλων πνευματικών κειμένων, που στοχεύουν στην ευρύτερη πνευματική οικοδομή του ελληνικού λαού.
Για να επισκεφθεί κανείς τη μονή θα πάρει την εθνική οδό Aθηνών-Λαμίας και στο 39ο χιλιόμετρο θα βγει στην έξοδο του κόμβου Mαλακάσας και θα κατευθυνθεί προς τον Ωρωπό. Mόλις περάσει το χωριό Mήλεσι, σε ένα χιλιόμετρο περίπου, θα συναντήσει στη δεξιά πλευρά του δρόμου μια σειρά από κυπαρίσσια όπου είναι και το προσκυνητάρι της πύλης της μονής.
Η Ιερά Mονή Παρακλήτου είναι αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο, που η Eκκλησία μας εορτάζει τη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή. Στη μονή επίσης, η οποία ακολουθεί την αρχαία μοναστική παράδοση, λειτουργεί το καθεστώς του αβάτου για τις γυναίκες.
Τηλ. μονής: (+30) 22950 32475
200 μέτρα με κατεύθυνση προς την Σκάλα Ωρωπού, στα αριστερά σας καθώς κατεβαίνετε στην διασταύρωση της Νέας Πολιτείας Ωρωπού, πάνω στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται ο Πολυχώρος Αναψυχής Νέα Πολιτείας Ωρωπού που περιλαμβάνει το εστιατόριο, Μπριζολάδικο Το καλό και τον Παιδότοπο Χαχανούπολη, σε μία έκταση 2.800 τμ.
Μετόχιον Ιεράς Μονής Παναγίας Βριούλων, στον Ωρωπό.
Μόλις 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα, έξω από το Μήλεσι του Ωρωπού, σε μια φανταστική καταπράσινη πλαγιά, βρίσκεται το μετόχι της Παναγίας των Βρυούλων, της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, διακόνημα του Μικρασιάτη ιερέα π. Γαβριήλ Τσάφου.
Ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με έδρα ένα μικρό μοναστήρι στην Πλατεία Αμερικής δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέου, όπου μαρτύρησε η Αγία Φιλοθέη, η κυρά των Αθηνών και όπου σε αυτό το εκκλησάκι διακονεί από το 1967 σαν κατηχητής και από το 1974 σαν ιερέας ο Βουρλιώτης στην καταγωγή π. Γαβριήλ Τσάφος.
Ο φλογερός Μικρασιάτης ιερέας, πρόσφυγας δεύτερης γενιάς αφού δημιούργησε το μικρό μοναστηράκι της Παναγίας των Βρυούλων στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί σήμερα μεγάλο προσκήνυμα το οποίο επισκέφθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προχώρησε στη συνέχεια το 1984 και στο μετόχι του Μοναστηριού της Παναγίας των Βρυούλων στον Ωρωπό. Αρχικά ως ένα κέντρο νεότητας, όπου τα παιδιά μπορούν να χαρούν την εξοχή αλλά και την προσευχή και την επαφή με την εκκλησία και σήμερα ως ένα Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο, λιτό αλλά απολύτως λειτουργικό.
Η Ηγουμένη Φιλοθέη (με καταγωγή από τα Βουρλά) και οι μοναχές, φυλάνε ώς το πολυτιμότερο αγαθό τη μικρασιατική μνήμη και τα πρόσωπα τους φωτίζονται κάθε φορά που υποδέχονται Μικρασιάτες προσκυνητές.Την Κυριακή 7 Ιουνίου το Δίκτυο Μικρασιάτης, η Ενωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας και οι εκδρομείς του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας το Εγγλεζονήσι, επισκέφθηκαν τη μονή, παρακολούθησαν την τέλεση εσπερινού μετ΄αρτοκλασίας και εντυπωσιάστηκαν από την θερμή φιλοξενία των μοναχών.
Το μετόχι στηρίζουν με τις τακτικές επισκέψεις τους, τόσο οι απανταχού Βουρλιώτες, όσο και οι Μικρασιάτες και οι Σύλλογοι τους από όλη την Ελλάδα. Στο μαγευτικό χώρο υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας των Βρυούλων το οποίο πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ επόμενη συνάντηση των Βουρλιωτών στη μονή, είναι στις 11 Ιουλίου 2015 , στην εορτή του Αγίου Νεκταρίου του Βουρλιώτη.
Τα στοιχεία επικοινωνίας για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη Μικρασιατική Μονή είναι: Παναγία των Βρυούλων
Ιβήρων 6, Πλατεία Αμερικής, Αθήνα, τηλ 210 8648975
Μετόχι Ωρωπού, τηλ 22950 32664
Με κατεύθυνση από το Μήλεσι και την Σκάλα Ωρωπού, στα αριστερά σας καθώς κατεβαίνετε στην διασταύρωση της Νέας Πολιτείας Ωρωπού, πάνω στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται ο Πολυχώρος Αναψυχής Νέα Πολιτείας Ωρωπού που περιλαμβάνει το εστιατόριο, Μπριζολάδικο Το καλό και τον Παιδότοπο Χαχανούπολη, σε μία έκταση 2.800 τμ. Συνεχίζετε αριστερά στον δρόμο της Νέας Πολιτείας στα 500 μ. θα συναντήσετε ταμπέλες με την κατεύθηνση του μοναστηρίου.
Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου. Μαρκόπουλο Ωρωπού.
Ξεκίνησε νά κτίζεται τό 1968 καί τό 1970 ἐγκατεστάθησαν οἱ τέσσερις πρῶτες ἀδελφές. Τό 1971 ἐδημοσιεύθη ἐπισήμως εἰς τήν Ἐφημερίδα τῆς Κυβερνήσεως ἡ σύστασις καί ἐγκαθίδρυσις τῆς Ἱερᾶς Μονῆς.
Σήμερα ἀριθμεῖ δέκα τέσσερεις (14) ἀδελφές περί τήν πρώτη Καθηγουμένη, Νυμφοδώρα (Στράγκα).
Τό Καθολικό τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ἐγκαινιάσθη στίς 20/9/1976, ὑπό τοῦ μακαριστοῦ Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας κυροῦ Νικολάου καί τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Ἀττικῆς κυροῦ Δωροθέου.
Στήν Ἱερά Μονή εὑρίσκονται οἱ θαυματουργικές εἰκόνες α) Παναγία ἡ Γενεσιουργός Δεξιοκρατοῦσα, τοῦ 16ου αἰῶνος, ἀναγεννησιακοῦ τύπου. Πανηγυρίζει τήν 8η Σεπτεμβρίου. β) Τό Ἅγιον Μανδήλιον, εἰκόνα τοῦ 19ου αἰῶνος, πανηγυρίζει τήν 16η Αὐγούστου.
Λειτουργοῦν τά κάτωθι Παρεκκλήσια:
◉ Τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου. Ἐντός τοῦ Ἱεροῦ, εἰς τό δεξιόν κλίτος τοῦ Τρισυπόστατου Καθολικοῦ. Πανηγυρίζει τήν 29η Αὐγούστου, μνήμη τῆς ἀποτομῆς τῆς Τιμίας Κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου.
◉ Τῆς Ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας. Εὑρίσκεται, ἐπίσης, ἐντός τοῦ Ἱεροῦ, εἰς τό ἀριστερόν κλίτος τοῦ Καθολικοῦ. Πανηγυρίζει τήν 1η Ἀπριλίου καί τήν Ε’ Κυριακήν τῶν Νηστειῶν.
◉ Τῆς Ἁγίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου. Εἰς τό Β.Α. ἄκρον τοῦ κτηρίου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς. Ὁλοκληρώθη τό 1972. Ἐγκαινιάσθη ὑπό τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Ἀττικῆς κυροῦ Δωρόθεου στίς 20/9/1976, μαζί μέ τό Καθολικόν της Μονῆς. Ἁγιογραφήθη ὑπό χειρῶν τῶν ἀδελφῶν της Ἱερᾶς Μονῆς. Πανηγυρίζει τήν 28η Ἰουλίου.
◉ Τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Σωτῆρος. Εἶναι, ἐπίσης, ἐνσωματωμένον μέ τό κτήριον τῆς Ἱ. Μονῆς, εἰς τό Ν.Α. ἄκρον αὐτῆς. Ὁλοκληρώθη τό 1977. Ἁγιογραφεῖται ὑπό χειρῶν τῶν ἀδελφῶν τῆς Ἱ.Μονῆς. Πανηγυρίζει τήν 2α Φεβρουαρίου.
◉ Τῶν Ἁγίων Ἀρχαγγέλων. Εὑρίσκεται εἰς τό Κοιμητήριον τῆς Ἱ. Μονῆς. Ὁλοκληρώθηκε τό 1990. Πανηγυρίζει τήν 8η Νοεμβρίου.
◉ Τοῦ Ἁγίου Σεραφείμ τοῦ Σάρωφ. Εὑρίσκεται στό χῶρο σταθμεύσεως. Πανηγυρίζει τήν 17η Ἰουλίου.
◉ Τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς. Εὑρίσκεται στήν πλαγιά, ἀπέναντι ἀπό τήν εἴσοδο τῆς Ἱ. Μονῆς. Ὁλοκληρώθηκε πρόσφατα, δαπάνῃ εὐλαβοῦς προσκυνητρίας.
◉ Τῆς Ἁγίας Ἰσιδώρας τῆς διά Χριστόν σαλῆς. Εὑρίσκεται στό προαύλειο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς. Δέν ἔχει ἀκόμη ὁλοκληρωθεῖ. Πανηγυρίζει τήν 1η Μαΐου.
Εἶναι ἀποτεθησαυρισμένα τά ἑξῆς ἀποτμήματα ἁγίων λειψάνων: τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους, τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος, τοῦ Ἁγίου Τρύφωνος καί τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Τ.Κ. 190 15 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλ.: 22950-32.501.
Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός - Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννου Δαμασκηνού, Σαραντάρι Ωρωπού, Αττικής.
Το μοναστήρι ξεκίνησε να κτίζετε το καλοκαίρι του 2018. Αυτή την στιγμή έχει κτιστή η πτέρυγα των κελιών των μοναχών.
Αναμένετε να λειτουργήσει το παρεκκλήσι του μοναστηρίου στα τέλη του Φεβρουαρίου 2020.
Θεία Εξομολόγηση:
Αρχιμ. Ιωάννης Κωστώφ
Καθημερινά 10.00-13.00 και 17:30-19:30
Πριν έρθετε επικοινωνήστε με το Μοναστήρι για τυχόν αλλαγή του προγράμματος.
τηλ.: 6978461846
Email: truthtarget@gmail.com
Βίος Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού (+780) - 4 Δεκεμβρίου
Πρόλογος
Η ζωή του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού υπήρξε ζωή συνεχών αγώνων. Αγωνίστηκε εναντίον της νέας αιρέσεως των εικονομάχων γιατί έζησε κατά τον 8ον αιώνα που η εικονομαχία συγκλόνιζε τα θεμέλια της Εκκλησίας. Εναντίον της υπερηφάνειας και της υψηλοφροσύνης, γιατί ήταν κάτοχος όλης της επιστημονικής γνώσεως της εποχής του, όπως φαίνεται και από έργα του που μας άφησε.
Εναντίον της αγάπης του πλούτου και της ανθρώπινης δόξας, γιατί και θέση επίζηλη κατείχε, αλλά και πλούτη είχε άφθονα.
Παρ' όλα αυτά, επειδή αγάπησε τη μοναχική πολιτεία, εγκατέλειψε τα πάντα στον κόσμο αυτό και έγινε υποτακτικός σ' εάν αυστηρό γέροντα. Και στη ζωή της υποταγής όμως έδειξε ότι είχε πάρει απόφαση να πεθάνει για την αγάπη του Χριστού ο παλαιός άνθρωπος μέσα και να γεννηθεί ο νέος, ο κατά Χριστόν πλασθείς.
Νους οξύς και πολυμαθής μας άφησε σπουδαία έργα δογματικά, αλλά και σπουδαιότατα τροπάρια και ύμνους της Εκκλησίας και δικαίως θεωρείται σαν ένας από τους κορυφαίους υμνογράφους.
Η υπακοή και η ταπείνωση του, καθώς και η όλη του ζωή έμεινε παραδειγματική και σήμερα προβάλλει η μορφή του σαν υπόδειγμα για μίμηση όλων, όσων θέλουν να κερδίσουν τα μόνιμα και αναφέρεται αγαθά του ουρανού.
http://agiosioannisdamaskinos.blogspot.com/2019/12/780-4_3.html
Κόψιμο του δεξιού χεριού του Ιωάννη
Ο Ιωάννης εννόησε το δόλο του Λέοντος και εξήγησε στον άρχοντα ότι ποτέ δεν έβαλε στο νου του τέτοια προδοτική πράξη. Εζήτησε δε προθεσμία ν' αποδείξει το άδικο. Ο βάρβαρος όμως δεν πίστεψε και πρόσταξε να του κόψουν το δεξί χέρι. Κόπηκε το χέρι, που έλεγχε καθένα που μισούσε τον Κύριο και κρεμάστηκε στην αγορά, για να το βλέπουν όλοι.
Το βράδυ έστειλε μεσίτες ο Ιωάννης στο βάρβαρο παρακαλώντας να του χαρίσει το κομμένο χέρι για να το θάψει. Ο Σαρακηνός συμφώνησε και του έδωσε το χέρι. Ο Άγιος το πήρε το πήγε στο ναό, που είχε στο σπίτι του. Έπεσε κάτω μπροστά στη αγία εικόνα της Θεομήτορος και προσευχόμενος με δάκρυα έλεγε:
«Δέσποινα Πάναγνε Μήτερ, η τον Θεόν μου τεκούσα,
δια της θείας εικόνας η δεξιά μου εκόπη.
Ουκ αγνοείς την αιτίαν, δι' ην εμάνη ο Λέων
Προφθασον, τοίνυν, ως τάχος και ιασαί μου την χείρα.
Η δεξιά του Υψίστου, η από Σου σαρκωθείσα,
Πολλάς ποιεί τας δυνάμεις δια της Σης μεσιτείας.
Την δεξιάν μου ταύτην και νυν ιασάτω λιταίς σου.
Ως αν, Σους ύμνους, ους δοίης και του εκ Σου σαρκωθέντος.
Εν ρυθμικαίς αρμονίαις συγγράψηται, Θεοτόκε,
Και συνεργός χρηματίση της Ορθοδόξου λατρείας,
Δύνασαι γαρ όσα αν θέλης, ως του Θεού Μητηρ ούσα»
Λέγοντας αυτά ο Ιωάννης αποκοιμήθηκε και βλέπει την αγία εικόνα της Αειπαρθένου και του λέγει:
«Γιατρεύτηκε το χέρι σου και μη λυπάσαι πλέον γι' αυτό. Κάνε τώρα αυτό γραφίδα γραμματέως όπως μου υποσχέθηκες».
Θεραπεία του κομμένου χεριού
Τότε ξύπνησε ο Άγιος και βλέποντας το χέρι του θεραπευμένο, δοξολογούσε και ευχαριστούσε τον Κύριο και την Άχραντη Μητέρα του. Έψαλλε όλη την νύκτα λέγοντας
«Η δεξιά σου χειρ, Κύριε, εν ισχύι δεδόξασται η δεξιά σου την θραυσθείσαν μου δεξιάν εθεράπευσε. Δια της δεξιάς μου ταύτης θέλεις θρυμματίσει και συντρίψει τους υπεναντίους εικονοθραύστας».
Την άλλη μέρα είδαν το θαύμα μερικοί γείτονες του Αγίου και πήγαν στον Σαρακηνό λέγοντας:Άρχοντα, αυτοί που πρόσταξες να κόψουν το χέρι του Ιωάννη, δεν υπάκουσαν. Αλλά κάποιος δούλος ή φίλος του δέχτηκε να του κόψουν το δικό του χέρι, αφού πήρε πολλά χρήματα. Έτσι οι δήμιοι αφού πήραν και οι ίδιοι χρήματα δεν εξετέλεσαν την προσταγή.
Ο άρχοντας διέταξε τότε να 'ρθει ο Ιωάννης για να δει τα χέρια του. Πήγε, λοιπόν, ο Άγιος και έδειξε το χέρι του που είχαν κόψει. Γύρω δε από το χέρι, στο σημείο που είχε συγκολληθεί, υπήρχε κατά θεία οικονομία μια γραμμή.
Λέγει τότε ο βάρβαρος στον Ιωάννη:
—Ποιος γιατρός σε θεράπευσε; Και τι βότανα έβαλε;
—Ο παντοδύναμος Κύριος μου και μόνον Αυτός, που τα πάντα μπορεί να κάνει.
—Ανεύθυνος είσαι, όπως φαίνεται και άδικα σε κατάκρινα, γιατί δεν εξέτασα καλά την υπόθεση. Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με και έχε την τιμή του πρωτοσύμβουλού μου. Σου υπόσχομαι δε να μην κάνω τίποτε χωρίς τη συμβουλή σου.
Τότε ο Άγιος έπεσε στα πόδια του και τον παρακαλούσε να τον αφήσει να πάει σ' άλλη υπηρεσία που περισσότερο επιθυμούσε. Ο άρχοντας είχε στην αρχή αντιρρήσεις, αλλά τελικά του έδωσε την άδεια.
http://agiosioannisdamaskinos.blogspot.com/2019/12/780-4_3.html
Με κατεύθυνση από το Μήλεσι και την Σκάλα Ωρωπού, στα αριστερά σας καθώς κατεβαίνετε στην διασταύρωση της Νέας Πολιτείας Ωρωπού, πάνω στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται ο Πολυχώρος Αναψυχής Νέα Πολιτείας Ωρωπού που περιλαμβάνει το εστιατόριο, Μπριζολάδικο Το καλό και τον Παιδότοπο Χαχανούπολη, σε μία έκταση 2.800 τμ. Συνεχίζετε αριστερά στον δρόμο της Νέας Πολιτείας στα 500 μ. στο τέλος του δρόμου θα στρίψετε δεξιά, έπειτα από 300 μέτρα αριστερά θα συναντήσετε την οδό Ξηρομέρου, θα προχωρήσετε με κατεύθυνση την περιοχή Σαραντάρι Ωρωπού στα 500 μέτρα θα συναντήσετε το μοναστήρι πάνω επί της οδού Ξηρομέρου.
Λεωφόρος Αθηνών - Μαλακάσας &
Λεωφόρος Νέας Πολιτείας
(+30) 22951 59814
(+30) 6933 004609
Ώρες λειτουργίας: 6:00μ.μ – 12:00π.μ
In a beautiful 2800 sqm outdoor area next to the forest of the New State of Oropos Municipality we have created for you and your family a Recreational Area that includes the Brass Zodiac “The Good” and the playground “Chahanoupoli” for you and the children your. There is a grill, coffee shop and restaurant in our apartment.